Saptamâna Mare: postim si mergem la biserica

Ne pregatim pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii – Învierea Domnului Hristos. În Saptamâna Mare se cere sa postim si sa mergem la biserica.

Luni e pomenit Iosif cel Preafrumos, health care a fost vândut de propriii frati, pe 30 de arginti.

Marti “pilda celor zece fecioare”, a întelepciunii.

Miercuri e pomenita femeia pacatoasa. Aceasta i-a spalat, cu mir si lacrimile sale, picioarele Mântuitorului.Tot miercuri, Iuda L-a vândut pe Învatator.

Joia Mare are e ziua Deniei Mari. Ni se aminteste cum ucenicii I-au spalat picioarele Mântuitorului. În aceeasi zi a avut loc si “Cina cea de Taina”. E o zi pentru pomenirea mortilor. Se înrosesc ouale.

Vinerea Neagra e zi de doliu pentru crestini. În aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus. E singura zi din an în care nu se oficiaza Liturghia. Se trece pe sub masa împodobita cu flori. Din acest moment, pâna la Înviere, nu se mai trag clopotele.

Sâmbata este praznuita îngroparea trupeasca a Mântuitorului, pogorârea Lui în Iad, pentru izbavirea de pacate a omenirii si trecerea în viata vesnica. În noaptea de sâmbata spre duminica, se comemoreaza Învierea si se merge la biserica pentru a lua lumina.

Duminica Învierii este praznicul praznicelor, sarbatoarea sarbatorilor. Masa e prilej de reunire a familiei, de la ospat neputând lipsi ouale rosii.
Sursa

Comentarii

comentarii