Scade dramatic numărul elevilor din Iași. Trei şcoli mari au dispărut din judeţ

În ultimii doi ani, populaţia şcolară din judeţul Iaşi s-a redus cu 2.500 de elevi. Plecarea părinţilor în străinătate sau neînscrierea copiilor la şcoală sunt printre cauze. Scăderi puternice sunt şi în privinţa preşcolarilor. Pe lângă motivele anterioare, în acest caz, o explicaţie ar fi şi existenţa unor grădiniţe private care nu sunt cuprinse în statistici.

Populaţia şcolară la şcolile de masă a scăzut într-un ritm alarmant în doar doi ani. Astfel, conform unui raport prezentat în cursul zilei de ieri la Inspectoratul Şcolar, judeţul are mai puţin cu peste 2.500 de elevi comparativ cu anul şcolar 2017-2018. Astfel, conform informaţiilor prezentate de prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general, în anul 2017-2018 existau în judeţ 126.342 de elevi, un an mai târziu, în 2018-2019, populaţia şcolară fiind de 124.648, cu aproape 1.700 de elevi mai puţin. Anul acesta, cifrele arată că populaţia şcolară a scăzut cu încă aproape 800 de elevi, cifra şcolară preconizată fiind de 123.838.

„Există cu certitudine o scă­dere a numărului de elevi înscrişi în sistemul de învăţământ din judeţul Iaşi. Această scădere nu este una nesemnificativă aşa cum ar părea la prima vedere. Faţă de acum doi ani, avem mai puţin cu 2.500 de elevi înscrişi, ceea ce înseamnă, dacă ne gândim, undeva la trei unităţi de învăţământ, este corespunzător acest număr pentru trei unităţi de învăţământ mari, cu peste 800 de elevi“, a afirmat Genoveva Farcaş în cadrul conferinţei de ieri.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii