Schimbarea la Faţă, ziua când scăpăm de patimi

Cunoscută în popor drept Probojenia, sărbătoarea este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox * momentul reprezintă clipa revelării divinităţii Mântuitorului în faţa ucenicilor săi pe muntele Tabor * Schimbarea la Faţă este şi sărbătoarea muntelui Ceahlău

 

 

Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 6 august Schimbarea la Faţă a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărăteşti. Cunoscută în popor drept Preobrajenia sau Probojenia, sărbătoarea reprezintă momentul revelării divinităţii Mântuitorului în faţa ucenicilor săi. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. La o săptămână după ce le vesteşte apostolilor patimile Sale, Iisus Se retrage să Se roage şi să Se reculeagă. Spre deosebire de alte dăţi, când a preferat singurătatea, acum El îi ia cu Sine pe Petru, Iacob şi Ioan (aceiaşi care vor asista şi la Rugăciunea din Ghetsimani) şi urcă pe Muntele Tabor. Ajunşi în vârf şi obosiţi de urcuş (fizic, dar şi iniţiatic), cei trei ucenici adorm, dar se trezesc pe când Iisus Se ruga Tatălui Ceresc. S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi s-au arătat lor Moise şi Ilie vorbind cu El”, scriu cărţile sfinte.

Schimbarea la Faţă este speranţa că orice om, oricât de multe păcate ori încercări ar avea, îşi poate modifica viaţa dacă vrea şi are încredere că totul va fi bine. Cei care s-au aflat în ziua sărbătorii pe Muntele Tabor spun că, în timpul Sfintei Liturghii, se coboară asupra mănăstirii ortodoxe un nor luminos neobişnuit, care apare o singură data pe an, întotdeauna în acelaşi loc, în direcţia Nazaretului, şi la aceeaşi vreme, până noaptea târziu.

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

Ca la multe sărbători, există foarte multe credinţe populare legate şi de Schimbarea la Faţă. Se spune că persoanele care nu respectă praznicul se vor usca precum florile.

Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie etc) sigur vor fi vindecaţi.

O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. De Schimbarea la Faţă este dezlegare la peşte, vin şi untdelemn.

Comentarii

comentarii