Șeful Protecției Consumatorilor, avertisment înainte de Bună Vestire și Florii: “Riscați să va afectați sănătatea”

Directorul general al ANPC Paul Anghel avertizează consumatorii că în această perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri și Floriilor să nu cumpere peste și produse din peste din locuri neautorizate, întrucât ”riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”. Acesta anunță că în anii anteriori comisarii instituției au depistat la controale peste expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment sau care prezența modificări organoleptice.

”Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de peste cu ocazia acestor sărbători, va sfătuiesc să nu cumpărați peste și produse din peste din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, spune directorul general al ANPC.

Pentru că peștele și produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, Paul Anghel face consumatorilor câteva recomandări, printre care să acrode o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, să nu cumpere peste cu suprafață mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, sau cu aspect de vechi.

”Refuzați să cumpărați peste și produse din peste pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați peste și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită”, mai spune Paul Anghel.

Potrivit acestuia, la cumpărarea peștelui trebuie solicitat bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

”Avertizez consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse neconforme. O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: peste expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, peste care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a muschiului, peste și produse din peste depozitate în afară spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu și neautorizat, peste sărat (sprot și plătica) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, mai spune șeful ANPC.

Comentarii

comentarii