Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. La mulți ani sărbătoriților zilei

Sfinţii Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în data de 29 iunie. Este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox şi o zi în care foarte mulţi români îşi celebrează onomastica. Sărbătoarea este una încărcată de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din popor şi se spune că nu este bine să munceşti în această zi.

O altă tradiţie spune că  în  ziua de 29 iunie este bine să împărțim mere dulci și miere tuturor prietenilor și vecinilor, transmițându-le totodată gândurile noastre bune, pentru a avea sănătate, spor în muncă și belșug.

Femeile, însă, respectă cu sfințenie o regulă nescrisă, preluată din moși-strămoși. Mai exact, acestea nu au voie să mănânce merele până în ziua praznicului, pentru că aduce ghinion și îi mâniază pe cei trecuți la viața veșnică.

În credința românească străveche, ziua Sfinților Petru și Pavel este cunoscută și sub denumirea de „Sânpetru de vară”. Pentru a marca această sărbătoare specială, creștinii din întreaga țară le transmit celor dragi mesaje, care mai de care mai frumoase și inventive.

Comentarii

comentarii