Somnul insuficient, legat de o îmbătrânire mai rapidă a oaselor la femeile în vârstă

Femeile în vârstă care dorm mai puţin sunt mai predispuse la o îmbătrânire mai rapidă a oaselor, arată un studiu desfăşurat în Statele Unite. Cercetătorii au examinat datele a 11.0000 de participanţi la studiu de lungă durată şi au descoperit că femeile aflate în postmenopauză care dormeau mai puţin de cinci ore pe noapte erau mai predispuse să aibă mai puţină masă osoasă  decât cele care aveau o medie de şapte ore de somn. 

Cele care au dormit puţin au avut, de asemenea, un risc de până la două ori mai mare de osteoporoză, potrivit raportului publicat în Journal of Bone and Mineral Research.

Prea puţin somn, risc mai mare de fracturi

Diferenţele de masă osoasă dintre femeile care au dormit puţin şi cele care au avut şapte ore de somn au fost mici, dar aproximativ echivalente cu un an de îmbătrânire, notează echipa de studiu. „Ne-am bazat pe munca anterioară, care a arătat că femeile care dormeau prea puţin aveau un risc mai mare de fracturi”, a spus medicul epidemiolog care a condus echipa de studiu, dr. Heather Ochs-Balcom, de la şcoala de sănătate publică de la Universitatea din New York, Buffalo, citată de Reuters. Cercetătorii au analizat datele din Studiul pentru Iniţiativa Sănătăţii Femeilor, care iniţial a inclus 161.808 femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, testate la 40 de centre clinice şi monitorizate o perioadă mai lungă de timp. Dintre acestea, unui număr de 11.084 de femei le-a fost evaluată densitatea osoasă şi le-au fost transmise chestionare privind somnul. Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii