Stabilirea unui buget fara a avea un venit constant

Nu toata lumea este angajata la o companie de unde isi primeste la intervale constante salariul. Exista si liber-profesionistii, healing care intr-o luna pot castiga triplul unui salariu mare, sovaldi iar intr-alta niciun leu.

Pentru cei care abia pornesc pe drumul descris in cea de-a doua varianta, principala intrebare pe care si-o pot pune e cum sa-si planifice un buget in aceste conditii, pentru a nu fi prins cu “garda jos” in caz de cheltuieli urgente. Investopedia iti ofera cateva sfaturi in acest sens.

Buget de la coada la cap

Cum nu poti stii cat vei castiga, mai bine iti controlezi cheltuielile si restul pui deoparte pentru lunile in care nu vei avea nimic de lucru.

Asa ca, in loc sa iei in calcul venitul lunar, asa cum fac salariatii, si de acolo sa iti faci bugetul, mai bine uita-te la cheltuieli si stabileste cam care ar fi suma de care ai nevoie lunar.

Fa o lista cu toate cheltuielile esentiale: utilitati, consumabile, chirie, daca e cazul, abonamentele la Internet, cablu si telefon etc. Apoi urmareste cateva luni daca ceea ce e pe hartie se potriveste cu realitatea si fa ajustari acolo unde este nevoie.

Fii cu taxele la zi

Daca tot ai ales sa fii freelancer, trebuie sa stii ca nici asa nu scapi de taxe. Si nu te baza pe faptul ca “nu o sa se sesizeze fiscul exact la mine, pentru cativa banuti”.

Mai bine iti platesti darile la stat lunar decat sa te trezesti dintr-o data ca trebuie nu doar sa platesti tot din urma, dar si penalistati usturatoare.

Tine-ti banii cash

Un liber-profesionist trebuie sa isi tina banii mai ales in forma fizica. De ce? Pentru ca neavand banii in mana ca sa vezi cat de repede se duc tinzi sa iti golesti cardul mult mai repede.

Una peste alta, poti sa faci ce iti doresti atat timp cat exista un minim de disciplina financiara.

Asta te va ajuta nu numai nu ramai fara bani, ci iti va impune o organizare mai buna in tot ceea ce faci, excesele, de orice fel, fiind mereu daunatoare.

Sursa

Comentarii

comentarii