Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul

Atat crestinii ortodocsi, cure cat si cei catolici pomenesc astazi Taierea Cinstitului Cap al slavitului Prooroc Inainte-mergator si Botezator Ioan • Sarbatoarea este una plina de traditii, fiind cinstita in toata tara
Pentru crestinii ortodocsi si cei catolici, ziua de astazi aduce una dintre cele mai mari sarbatori de peste an. Azi se pomeneste Taierea Cinstitului Cap al slavitului Prooroc Inainte-mergator si Botezator Ioan. Acest sfant a fost marturisit de Hristos ca fiind mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat proorocii. Sfantul cugeta in Legea lui Dumnezeu si toate cele de jos mai mici le socotea decat paza Legii dumnezeiesti. El a trecut peste hotarele firii si a botezat pe Hristos. Viata sfantului a luat, insa, o turnura deosebita. Irod, cel lipsit de minte si neastamparat, biruitor fiind peste a patra parte de Iudeea, si-a luat de sotie pe nevasta fratelui sau, Filip. Proorocul Ioan l-a mustrat, iar imparatul a poruncit sa fie aruncat in temnita. Facandu-se veselie pentru ziua nasterii lui Irod si pornind bautura multa si impletita cu dragoste desfranata spre nebunie si tulburare pe mai-marele ospatului, a venit si fata Irodiadei si a jucat inaintea imparatului. Ca plata pentru necinstitul ei joc i s-a dat chiar moartea Proorocului. Si numaidecat i-a fost dus capul acestuia pe tipsie. Ucenicii sai au reusit sa-i ascunda trupul in cetatea Sevastiei. Acest act sângeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu, pentru ca dupa ce a fost Inaintemergatorul lui Hristos pe pamânt, Sfântul Ioan Botezatorul a fost trimis in imparatia mortilor pentru a-i instiinta pe mortii cei drepti de speranta in mântuire.

In popor sunt cateva traditii legate de aceasta sarbatoare. Exista Sf. Ioan de Toamna (Sf. Ioan Cap Taiat – n.r.), care aduce cu sine o seama de interdictii asupra taiatului fructelor si legumelor ce au forma rotunda sau asupra alimentelor care amintesc de sangele varsat. Totodata, Crucea mica este rea de friguri, caci atunci, de regula, incep frigurile a prinde pe oameni. De aceea, se posteste, nu se mananca poama rosie si nici fiertura. Unii se hranesc numai struguri sau ajuneaza. Nu se mananca din blid sau tipsie. Oamenii impart mere, pere, castraveti. Tot in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana, nu se mananca varza, caci Sfantului Ioan de sapte ori i-au taiat capul pe varza si iar a inviat.

Sursa

Comentarii

comentarii