Te doare capul dupa ce vezi un film 3D? Afla daca tehnologia e periculoasa sau nu!

Un studiu facut de americanii de la Universitatea Berkeley aduce noi date care elucideaza dilema ochelarilor cu vedere tridimensionala.

Daca dupa ce urmaresti un film 3D simti nevoia sa iei o gura de aer si sa inghiti o pastila din cauza durerii de cap, purchase afla ca nu esti singurul, capsule iar ceea ce ti se intampla este perfect normal.

Un studiu facut de Universitatea Berkeley sustine ca senzatia de rau si disconfortul sunt consecinte ale faptului ca ochii trebuie sa realizeze doua lucruri in acelasi timp: sa priveasca un ecran aflat la o anumita distanta si sa interpreteze imagini care sunt plasate mai in fata, pills sau mai in spate.

“Cand ne uitam la un ecran 3D, ochii trebuie sa focalizeze – adica sa se acomodeze – la distanta la care se afla ecranul, pentru ca de acolo vine lumina. Si in acelasi timp, ochii trebuie sa analizeze distanta continutului stereo, care poate fi in fata sau in spatele ecranului”, spune Martin S. Banks, profesor de optometrie si stiinta vederii la Universitatea Berkeley.

Specialistul a facut experimente pe 24 de subiecti adulti, insa spune ca sunt necesare studii si pe copii.

Sursa

Comentarii

comentarii