Tot ce trebuie să știi despre carantină și izolare. Ce obligații au cetățenii și ce riscă

Carantina instituționalizată este măsura decisă de statul român pentru orice persoană revine dintr-o țară aflată în zona roșie. Țările sunt încadrate în această zonă prin hotărâre a Institutului Național de Sănătate Publică. 

  • Cât durează carantina – 14 zile de la momentul revenirii în țară!
  • Unde se desfășoară – într-un centru special pus la dispoziție prin grija autorităților locale din fiecare județ
  • Ce obligații are o persoană care ajunge într-un centru de carantină – nu poate părăsi centrul unde a fost alocată timp de 14 zile, fără acordul autorităților, trebuie să anunțe DSP dacă manifestă simptome specifice și să se supună testului dacă este cazul.
  • Ce îți pune la dispoziție statul pe durata celor 14 zile – cazare și masă de cel mult 230 de lei pe zi și alte produse de cel mult 70 de lei pe zi, sume stabilite de Executiv
  • Ce riscă cei care încalcă regulile – reiau de la zero carantina dacă încearcă să plece înainte de expirarea celor 14 zile, dosar penal petnru zădărnicirea combaterii bolilor, iar de la izbucnirea epidemiei, pedeapsa a crescut exponențial – până la 15 ani de închisoare dacă se dovedește că ai dat mai departe boala unei persoane vulnearbile, care și-a pierdut viața.

Ce presupune izolarea?

Izolarea la domiciliu este măsura decisă de autorități și obligatorie pentru oricine revine în țară dintr-o țară din zona galbenă, conform listei întocmite și actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică

Comentarii

comentarii