Tragediile revoltătoare petrecute la Spitalul din Pașcani, sub lupa ministrului Sănătății

Spitalul de Urgenţe Paşcani a intrat sub lupa Ministerului Sănătăţii, după cele două cazuri care au revoltat opinia publică şi au făcut înconjurul presei locale şi naţionale. 

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a subliniat că cele două cazuri sunt în atenţia ministerului.
„Dacă timpul ne permite, vom merge zilele acestea şi la Paşcani. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Gândiţi-vă că la presă ajung probleme punctuale. Realitatea este că, în România, avem foarte multe tragedii. În fiecare zi pierdem 1.000 de copii numai pentru faptul că noi, ca ţară, ca sistem, nu reuşim să ne conectăm pe direcţia depistării malformaţiilor congenitale. Avem cel mai mare număr de decese prevenibile în spitale. Vreau să vă spun că tratăm cu aceeaşi seriozitate problemele semnalate de presă, cât şi măsurile la nivel macro care trebuie să ne facă să ieşim din această situaţie“, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.
Este vorba de Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani , care în urmă cu trei săptămâni s-a stins la câteva ore de la internare pe fondul unei varicele, nefiind considerat de către specialiştii de la spital urgenţă medicală. Al doilea caz este cel al unei bătrâne de 88 de ani, venită la spital din cauza unor dureri la un picior şi murind la două săptămâni de la externare, după ce, aşa cum susţine familia, în timpul spitalizării, la câteva zile a ajuns în stare vegetativă.
În cazul morţii lui Ianis Mahu, în urma anchetei efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, s-a dispus amendarea spitalului cu 20.000 de lei pentru nerespectarea ordinului ministerial cu privire la organizarea şi coordonarea activităţii medicale la Compartimentul de Primire Urgenţe. Mai exact, Ianis Mahu, deşi a fost adus cu ambulanţa, nu a fost consultat de niciun medic urgentist, aşa cum prevede ordinul, ci a fost dirijat direct la secţia de pediatrie, unde nu există niciun defibrilator şi nici secţie de ATI.
În cealaltă situaţie, acheta DSP Iaşi este în curs de desfăşurare. Aurelia A., în vârstă de 88 de ani, a venit pe propriile picioare la Spitalul din Paşcani şi a ieşit aproape legumă. Fiul acesteia, care a depus o plângere iniţial la Colegiul Medicilor, a declarat printre altele că, din cauza faptului că mama sa era mereu sedată şi nu a dispus de îngrijiri medicale, a făcut escare, adică răni profunde în carne.

Comentarii

comentarii