Trei lucruri pe care trebuie sa le stii despre insuficienta venoasa

In prezent, sick peste 18 milioane de persoane din intreaga lume sufera de insuficienta venoasa, ale carei simptome sunt varicele, hemoroizii, gleznele umflate si picioarele grele. Insuficienta venoasa este o afectiune prin care sangele venos nu este transportat corespunzator spre inima si este asociata cu stari de amorteala, dureri accentuate ale membrelor inferioare, schimbarea culorii pielii in jurul gleznelor si ulceratii.
1. Cum se formeaza insuficienta venoasa

Sangele este transportat de la inima spre tesuturile periferice prin artere si se intoarce inapoi prin vene, astfel ca circulatia prin vene se desfasoara intotdeauna in sens ascendent, valvele venoase fiind cele care asigura acest flux al sangelui de jos in sus. Cand valvele venoase nu se mai inchid corespunzator, ele nu se mai pot opune circulatiei descendente a sangelui si acesta se intoarce inapoi la tesuturile periferice, provocand insuficienta venoasa. Primele manifestari ale insuficientei venoase sunt, de cele mai multe ori, de ordin estetic: vene umflate, care ies in relief, si modificarea culorii pielii in zona gambelor, dar, in timp, in absenta unui tratament corespunzator, se pot instala afectiuni grave precum ulcerele varicoase, trombozele venoase si tromboflebitele. Culoarea rosiatica pe care pielea o capata la nivelul gambelor se datoreaza spargerii unor vase de sange si eliberarii in piele a pigmentilor care intra in compozitia hemoglobinei.

2. Cauze care pot conduce la aparitia insuficientei venoase

Slabirea muschilor piciorului face ca sangele sa circule cu presiune prin vene si conduce in timp la dilatarea acestora, care impiedica inchiderea totala a valvelor. Slabirea acestor muschi poate fi cauzata de factori precum luarea in greutate, sedentarismul, fumatul. De asemenea, ereditatea creste cu pana la 45% riscul de a suferi de insuficienta venoasa, la fel si profesiile in care e necesar statul in picioare pentru o perioada indelungata de timp.

3. Cum apar hemoroizii

Insuficienta venoasa cronica se caracterizeaza prin slabirea peretilor venelor si prin dilatarea acestor vase, iar in timp poate conduce la aparitia unor formatiuni sanguine “suparatoare”, numite hemoroizi. Hemoroizii se formeaza prin dilatarea, intinderea si subtierea venelor din partea inferioara a rectului si a anusului, vene care iau forma unor ciorchini de culoare rosiatica. Hemoroizii, in functie de localizarea lor, sunt de doua tipuri: hemoroizii interni, care se afla adanc in interiorul rectului si hemoroizii externi, care sunt prezenti in interiorul anusului si uneori se pot extinde in afara organismului. Netratati la timp, hemoroizii externi favorizeaza formarea cheagurilor de sange si pot provoca o afectiune extrem de dureroasa, numita tromboza. Sangerarea si durerile anale reprezinta primele simptome ale hemoroizilor.

Sursa

Comentarii

comentarii