Uite cum poti sa te apari cainii comunitari

B365.ro a stat de vorba cu Vlad Popescu, try de la Clubul Cainilor Utilitari, despre cum trebuie sa reactionam când vedem o haita de maidanezi si mai ales ce trebuie sa facem în momentul în care suntem atacati de un caine.

Maidanezii au tendinta fireasca sa-si apere teritoriul, sa-si apere locul de hranire, au tendinta sa se sperie când se apropie un strain, au tendinta “sa se bage în seama” cu personale pe care le considera prietenoase“, rezuma dresorul comportamentul câinilor fara stapan.

In detaliu însa interactiunea cu câinii pare a fi o stiinta exacta, în care probleme vin întotdeauna din partea omului. “Noi nu trebuie sa ne punem problema unei dusmanii. Daca se pune astfel problema intram într-un cerc vicios din care noi iesim muscati iar ei loviti“, explica Vlad Popescu.

In momentul în care mergem pe strada si vedem o zona ocupata de maidanezi trebuie sa ne imaginam ca ei se tem, în mod real, de faptul ca noi le-am putea face rau. Câinii percep întreaga zona ca fiind teritoriul lor. „Ei nu stiu ca acolo e o strada, ca în alta parte e un bulevard. Din punctul lor de vedere acolo e “acasa”. Când intra un strain e normal ca ei sa se sperie. Comportamentul nostru în acest caz nu trebuie sa fie agresiv, pentru ca asta nu face decât sa se sperie mai tare si atunci conflictul este inevitabil. Trebuie sa avem o pozitie calma, dominanta fara a fi agresivi, ferma care sa arate ca nu încercam sa le faceti rau, dar deasemnea sa-i anuntati prin atitudine ca sunteti destul de puternici sa reactionati”, continua Vlad Popescu care subliniaza ca „vocea trebuie sa fie joasa si calma, gesturile lente si încrezatoare, nu ezitante si nu agitate”. Concret, pentru animal miscarea ezitanta este principalul semn de frica pe care el îl vede.

Un câine este capabil sa perceapa toate mesajele noastre: verbale sau non-verbale. Chiar si cele mai discrete. Ei obtin informatii despre noi din bataile inimii, pe care le aud, din mirosurile specifice pe care le emanam, în functie de starea afectiva si psihologica în care ne aflam, dar si din respiratie. „Cu toate aceastea daca îi aratam (n.r.- maidanezului) niste gesturi exterioare foarte încrezatoare, pentru el mesajul se schimba. Nu trebuie sa ridicam bratele, nu trebuie sa adoptam posturi amenintatoare. Trebuie sa dam senzatia prin postura noastra ca suntem mândri ca mergem pe strada aceea“, arata dresorul de maidanezi.

Este o mare diferenta între o haita de maidanezi care manânca din gunoaie si o haita de câini hranita si sustinuta de locuitorii unui bloc. Vlad Popescu explica: „o haita de câini întretinuta de cineva este mai dornica sa-si apere teritoriul. Totusi chiar si în fata unui câine de paza dintr-o curte, un comportament calm, stapân pe sine, ne poate salva de la o muscatura”.

In principiu o haita de câini nu ataca oameni ci îsi apara teritoriul. Daca o persoana trece prin teritoriul lor în asa fel încat sa le arate prin gesturi ca este stapân pe sine si situatie, câinii vor prefera sa nu intre în conflict.

A ne apara de eventualele atacuri este cu atât mai simplu cu cât câinii fara stapân traiesc într-un mediu în care au învatat deja ca este teritoriul lor doar în anumite conditii. „Spre exemplu ziua, când trec multe masini si multi oameni ei au învatat sa cedeze teritoriul. În schimb noaptea ei îsi apara teritorul mai abitir. Cu atât mai mult ca din cauza vizibilitatii reduse, a ciclului de somn care coincide de multe ori cu cel al oamenilor, ei devin mai irascibili”, subliniaza Vlad Popescu.

Acolo unde câinii stau intinsi sau in sezut înseamna ca e vorba de teritoriul lor. De altfel, câinii când nu sunt pe teritoriul lor nu vor latra. Vor avea cel mult un latrat scurt, fricos si în general fug din zona. Mai mult, atunci când un animal realizeaza ca spatiul din jurul sau este prea mic sa poata fugi el îsi schimba comportamentul si ataca. ”Asa se întâmpla si când intram pe teritoriul unui maidanez, el se simte ca o prada si ia decizia sa atace primul. El nu-si doreste sa ne muste. El vrea sa plecam de-acolo si sa-l lasam sa doarma linistit”, concluzioneaza dresorul.

Sursa

Comentarii

comentarii