Un fumator din zece scapa defintiv de acest viciu

Din zece persoane care vor sa renunte la fumat, drugs doar una reuseste sa nu se mai atinga toata viata de tigari, potrivit unui amplu raport aparut in publicatia franceza Prescrire.

“Cantitatea mare de substante chimice din tigari care ajung la nivelul creierului creeaza un grad ridicat al dependentei, de aceea fumatorilor le este foarte greu sa scape de viciu pentru totdeauna”, sustin autorii raportului.

Oamenii de stiinta au analizat zece studii privind renuntarea la fumat, la care au participat in total 3.760 de fumatori cu varsta medie de 43 de ani, care obisnuiau sa fumeze in jur de 25 de tigari pe zi. Concluzia: doar o singura persoana a reusit sa scape de viciul fumatului. 90% dintre cei care doreau sa abandoneze tigarile au reinceput sa fumeze in maximum un an de la incercarea de a renunta la tutun.

Cercetatorii au incercat sa afle daca renuntarea brusca la fumat este mai eficienta decat reducerea treptata a numarului de tigari.

“Din cauza dependentei de nicotina exista ideea potrivit careia fumatorii trebuie sa reduca treptat consumul de tutun astfel incat sa aiba mai multe sanse de reusita in demersul de a renunta complet la viciu. Dar in cadrul studiului am constatat ca, indiferent de strategia adoptata, fumatorilor le este la fel de greu sa scape de dependenta de nicotina. Chiar daca decid sa se lase de fumat brusc sau treptat, sansele de reusita sunt de doar 10% dupa un an de la decizia renuntarii la tutun”, a explicat profesorul Gerard Dubois, pneumolog si specialist in renuntarea la fumat.

Comentarii

comentarii