Vă simțiți apatic și mereu obosit? Este posibil să suferiți de astenie de toamnă!

Tristețea din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decat o simplă stare de spirit trecătoare și în anumite situații semnalează prezența bolii numite astenie.

Care sunt cauzele asteniei?

Specialiștii nu pot preciza cu exactitate ce cauzează astenia de toamnă, dar presupun că este vorba despre aportul scăzut de lumină naturală. Pe masură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență, fapt care se aplică și asupra psihicului. În spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna se ascunde de fapt astenia.
Atunci când apar stările specifice asteniei, ele reprezintă și un semnal că poate stilul de viață adoptat nu este cel mai potrivit pentru organism.

Cum poate fi prevenita astenia?

– încercați să petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat;
– adoptați o dietă echilibrată, care include suficiente minerale, vitamine și enzime care ajută la creșterea imunității, pentru a face față bolilor și sezonului toamnă-iarnă;
– păstrați legătura cu prieteni și persoane dragi și nu renunțați  la activitățile care le făceați împreună;
– faceți 30 de minute de exerciții pe zi de trei ori pe săptămână;
– culcați-vă mai devreme, pentru a prinde somnul odihnitor începând cu orele 22.00-22.30.

Cum tratăm astenia de toamnă?

Nu este nici o rușine că ați fost afectați de astenia de toamnă sau că aveți momente depressive sau anxioase.
Astenia de toamnă poate să declanșeze episodul depresiv, iar acesta, lăsat în pace, poate să evolueze și să creeze foarte multe situații neplăcute. Un medic specialist poate recomanda terapie cu medicație antidepresivă, ședințe de psihoterapie sau ședințe cu lumină UV.
Puteți consulta și un nutriționist care vă poate sfătui ce alimente să consumați, pentru a vă ajuta organismul să depașească  această perioadă.

Comentarii

comentarii