Vas cumpărat cu 3 dolari şi vândut cu 2,2 milioane de dolari!

    Un vas chinezesc vechi de o mie de ani, cumpărat în 2007 cu doar trei dolari, la un târg de vechituri din New York, a fost vândut cu 2,2 milioane de dolari la o licitaţie organizată marţi de casa Sotheby’s, în acelaşi oraş american, informează Reuters.

O familie din New York, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, a cumpărat acest vas Ding, creat în timpul dinastiei Song de nord, cu doar 3 dolari, în 2007. Familia în cauză a expus vasul chinezesc pe o etajeră, fără să cunoască valoarea reală a acestuia, au precizat experţii casei Sotheby’s.

După ce s-au consultat cu mai mulţi experţi, proprietarii vasului au decis să îl vândă la licitaţie. Casa Sotheby’s estima că vasul se va vinde cu un preţ cuprins în intervalul 200.000 – 300.000 de dolari. Comerciantul de artă londonez Giuseppe Eskenazi a plătit pe el 2,2 milioane de dolari (inclusiv taxe şi comisioane aferente). Vasul are un diametru de doar 12 centimetri.

Reprezentanţii casei Sotheby’s spun că singurul vas cunoscut care are aceeaşi formă, mărime şi decoraţiuni aproape identice se află în colecţia British Museum din Londra de peste 60 de ani.

 

Sursa

Comentarii

comentarii